Türkistan, Anadolu, Balkanlar, Ortadoğu gibi dünyanın medeniyet havzalarında yaşayan Türk toplulukları arasında gönül ve işbirliği sağlamak amacıyla 21 Mart Nevruz Günü’nü içine alan hafta Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak ilan edilmiştir.
Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı “ana” olarak vasıflandıran Türk’ün düşünce sisteminde “baharın gelişi” önemli bir yere sahiptir. Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bir bahar bayramıdır.
Türklerin Nevruz geleneğinin Çin kaynaklarında, Kutadgu Bilig’de, Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügat’it Türk’ünde, Nizam’ül Mülk’ün Siyasetname’sinde, Melikşah’ın takviminde ve Akkoyunlu Uzun Hasan Bey’in kanunlarında izi sürülebilir.
Atalarımız; yeni bir hayat, yeni bir başlangıç demek olan bu tarihî günü, aynı zamanda Ergenekon’dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır. Destana göre, yüzyıllarca etrafı yüksek dağlarla çevrili gizli bir yurt olan Ergenekon’da yaşayan Türk milletinin nüfusunun artması ile birlikte eski yurtları olan Turan’a tekrar kavuşma arzusu ortaya çıkmıştır. Bir kurdun rehberliği ve bir demirci ustasının dağda demir madeni bulunan alanda ocak yakıp örs kurması ve çekici örse vurup taşları parçalaması bu sürecin sembolik anlatımıdır. Böylece Türkler, demiri eritip Bozkurt önderliğinde Ergenekon’dan çıkarak tüm dünyaya tekrar yayılmaya başlamışlardır. Bu sebeple günümüzde 21 Mart’ta örs üzerinde çekiçle demir dövme eylemi Nevruz kutlamalarının geleneksel hale gelen ayrılmaz bir parçasıdır. Kızdırılmış demirin dövülmesi esnasında yeni yurda kavuşmayı ve kurtuluşu temsilen “Şol gökleri kaldıranın, Donatarak dolduranın,Ol Deyince Olduranın, Doksan dokuz adı ile!.” sözleri dile getirilir.
21 Mart Türk Dünyası ve Toplulukları haftası İlçe programı Okulumuz tarafından hazırlanmış olup, Günün, haftanın anlam ve önemine uygun bir şekilde kutlanmıştır. Programı hazırlayan ve görev alan tüm öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz.